31aug.

Articol de specialitate nr. 1

Articol de specialitate nr. 1

privind stadiul implementarii masurilor prevazute in cadrul proiectului de promovare a temelor orizontale / secundare, a economiei durabile, a egalitatii de sanse, a inovarii sociale si non-discriminarii elaborate, avizate si publicate pe website-ul proiectului;

Egalitate de șanse

Principiul egalitatii de gen va fi aplicat in toate etapele implementarii proiectului prin actiuni specifice, cu acces egal, care vizeaza cresterea gradului de ocupare si adaptabilitate a viitorilor absolventi IPT la dinamica economica si mecanismele progresului tehnologic din sectoarele cu potential competitiv / domeniile de specializare inteligenta, participarea la programe de invatare la locul de munca, facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa pentru 190 elevi IPT din regiunea Sud-Muntenia, unde 46,3% sunt eleve / femei.

Recrutarea si remunerarea personalului implicat in implementarea proiectului se va face cu respectarea egalitatii de gen, potrivit prevederilor Codului muncii art 5.1/5.2, cu respectarea unui program de lucru flexibil. In cadrul proiectului este asigurata participarea egala la diferite actiuni, creand o cultura favorabila incluziunii.

La baza procesului de elaborare a metodologiilor de selectie GT, a procedurilor de lucru, a modalitatii de implicare in activitatile vizate, precum si a materialelor elaborate se afla principiul egalitatii de gen, asigurand oportunitati egale pentru toti prin masurile integratoare dezvoltate in cadrul proiectului. Astfel, proiectul respecta principiile Constitutiei RO (art 4), prioritatile Strategiei nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati, specificatiile Regulamentului Comun nr 1303/2013 (art 7), Regulamentului privind FSE nr 1304/2013 (art 7-8), Lg 202/2002 (art 1 Strategiei UE 2020, Strategiei cadru / Nediscriminare si sanse egale pentru toti, Strategiei privind egalitatea intre barbati si femei 2010-2015 si prevederile Directivelor europene 2000 / 2004 / 2006 / 2010 privind punerea in aplicare a principiului egalitatii de sanse / tratament.

Dezvoltare durabilă

SCHIMBARI DEMOGRAFICE:

Fenomenul schimbarilor demografice identificate la nivelul reg. Sud-Muntenia reprezinta cauza unor factori sociali perturbatori si vizeaza in principal tendinta de scadere cu 1,7% a populatiei, migratia populatiei tinere catre orase, imbatranirea constanta a populatiei (+0,4%), scaderea progresiva a fortei de munca active si scaderea natalitatii (-3%), potrivit datelor PDR Sud-Muntenia (cap.2.4, pg. 70-91) si ale Directiilor judetene de statistica.

Masurile vizate faciliteaza participarea la programe de invatare la locul de munca, servicii complexe de informare si consiliere profesionala, actiuni de sprijin/ dezvoltare a sistemului de invatare la locul de munca pentru 190 elevi IPT (ISCED 3), vizand incluziunea socio-profesionala a tinerilor, combaterea efectelor imbatranirii populatiei, participarea activa a absolventilor IPT la viata economica si sociala. De asemenea, 88 femei / eleve si 105 elevi din mediul rural vor beneficia de masuri integrate si orientate pe nevoile lor (imbunatatirea abilitatilor profesionale, dobandirea de competente corelate cu necesitatile actuale ale pietei muncii) vizand tranzitia de la scoala la viata activa, cresterea gradului de ocupare (pentru 22,1% din GT) si de adaptabilitate profesionala a acestora la dinamica si progresul sectoarelor economice cu potential competitiv.

Prin actiunile intreprinse proiectul se coreleaza cu strategiile nationale (2014-2020) privind reducerea parasirii timpurii a scolii, ocuparea fortei de munca, privind incluziunea sociala si reducerea saraciei, Carta drepturilor fundamentale UE art.21.1, Tratatul privind functionarea UE 2009 art.19.1, Directiva 2000/78/CE privind crearea unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament, Codul Muncii art.5.2.

UTILIZAREA EFICIENTA A RESURSELOR:

Proiectul sustine dezvoltarea economica echilibrata si echitabila, utilizarea responsabila a resurselor naturale cu inalt nivel de protectie a mediului, in concordanta si cu prevederile Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, toate acestea fiind premise concrete de promovare a dezvoltarii durabile globale.

Astfel, sunt vizate actiuni care conduc la eficientizarea consumului de resurse: achizitionarea de echipamente de calcul eficiente dpdv al consumului energetic si al emisiilor de substante in atmosfera, elaborarea de materiale / prezentari care sa contina mesaje de constientizare cu privire la utilizarea eficienta a resurselor, folosirea unor mijloace de comunicare electronica, cu reducerea consumului de hartie si alte consumabile, informarea echipei de proiect si a GT privind modalitatile de economisire a resurselor, utilizarea resurselor regenerabile, colectarea selectiva, reducerea volumului, reutilizarea, recuperarea si reciclarea deseurilor.

Sunt vizate actiuni ce sustin dezvoltarea durabila prin implementarea unor programe de invatare la locul de munca si alte activitati relevante pentru 190 elevi IPT (scolarizati in domeniile Comert, Turism si alimentatie), care propun eficienta economica / energetica si dezvoltarea de competente durabile care raspund necesitatilor actuale, resurse durabile care vor fi utilizate pe termen lung, asigurand premisele adoptarii unei atitudini responsabile / profesioniste fata de mediu si societate.

De asemenea, pe parcursul implementarii proiectului, vor fi implicate in parteneriatul local sustenabil institutii / organizatii relevante si consultati experti în domeniu pentru a identifica cele mai potrivite optiuni privind elementele destinate protectiei mediului / biodiversitatii.

Lasă un răspuns